Eetika ja IT

Otsustasin vaatluse alla võtta ACM’i (Association of Computer Machinery) loodud eetikakoodeksi, mille eesmärk on luua ettekujutus milline üks IT professionaal peaks olema. Enamus sellest koosneb küll punktidest, mis on kõigile enesestmõistetav ning ei kehti vaid IT’s ning nendest pole vast mõtet rääkida. Ma arvan et kellelegi ei tule üllatusena, et me peaks proovima asju teha võimalikult hästi ning olema ausad üksteisega. Mis puutub aususesse, siis moraalse relativismi seisukoha võttes võime me leida olukordi kus valetamine ning võivad olla paremad kui ausus.


Patt oleks mitte mainida nende seisukohti privaatsuse ja turvalisuse kohta, kus nad kirjutavad ette, et IT professionaal peaks koguma vaid kriitiliselt vajalike andmeid ning kasutama neid täpselt nii kuidas nad oma kliendile on lubanud neid kasutada, kindlasti mitte rohkemaks. Privaatsuse säilitamisest on ka hea näide tuua aastast 2016, kus FBI palus massimõrvari leidmiseks Apple’l luua versiooni iOS’ist, mis võimaldaks võimudel proovida telefoni sisule ligi pääsemiseks lõpmatult palju koode kuni õige lõpuks leitakse. Apple aga keeldus, tuues põhjuseks et kui see versioon nende operatsioonisüsteemist peaks kuidagi valedesse kätesse jõudma, siis on ohus väga paljude inimeste andmed. ACM’i koodeksi järgi käitus Apple õigesti, nad said aru milliseid riske selline tarkvara endaga kaasa toob, kuid see olukord pole ka nii lihtne. Ma mainisin, et tegemist oli massimõrvariga kes oli juba 15 inimest tapnud. Kas see võib olla mõjuv ettekääne, miks antud eetika koodeksit rikkuda? Utilitaristlikus vaatepildis peaksin ma vastama, et ei, sest paarisaja miljoni inimese andmete turvalisus on lihtsalt suurema tähtsusega kui 15 inimese elu. 


Teine huvitav punkt, mis mulle silma jäi oli nimega “Tööta vaid aladel kus sa oled kompetentne”, see haakub ka väga hästi turvalisuse teemaga, millest eelmises lõigus kirjutasin. Iga inimene kes IT’s või ka kusagil mujal töötab peaks teadma oma nõrku külgi ning neid kas arendama või vältima neid nõudvaid ülesandeid. Isegi kui sa kandideerid senior arendajaks varasema kogemuseta või puuduliku kogemusega ja sind võetakse kuidagi vastu, siis sa peaksid aru saama, et tänu sinule võib toote kasutajate kogemus olla negatiivne, kui just midagi hullemat ei juhtu. Üldiselt arvan, et kompetentsuse tähtsusest ei ole igapäevaselt just palju juttu ning seda peaks muutma. 


Ülejäänud dokument oli suhteliselt triviaalne ning ma ei leidnud, et mul oleks midagi selle kohta öelda. Seal oli ka eraldi sektsioon IT juhtide koodeksist, kuid see jääb selle ülesande skoobis välja. Kuna see on ka viimane blogipostitus ITSPEA raames, siis tahaks tänada õppejõudu mu postituste lugemise (kuigi ega see polnud vast vabatahtlik) ning ka tagasiside eest.


Allikad:


https://www.acm.org/code-of-ethics

https://www.wired.com/story/the-time-tim-cook-stood-his-ground-against-fbi/


Comments

Popular posts from this blog

Copyleft, meie igapäevane sõber

NOPPEID IT AJALOOST

Mark Zuckerberg ja Sundar Pichai juhtidena