Laualt ekraanile ehk mängude areng



Arvutite ja Interneti tulekuga on suur osa meelelahutust kui ka harivat materjali leidnud uue kodu veebis. Entsüklopeediatest said Wikid ning telekanalitest YouTube. Nii kolisid ka laua- ja  sportlikud mängud arvutisse. Juba üks kõige varasematest ja tuntumatest arvutimängudest, Pong, üritas simuleerida lauatennist ning tänapäeval on kõigile tuntud mängud nagu FIFA, Dirt või NBA mis lasevad mängijatel elada välja oma unistust olla tippsportlane. 


Mängud Tabletop Simulator, Roll 20 ja Foundry Virtual Tabletop, võimaldavad inimestel oma lemmik lauamänge läbi interneti inimestega üle maailma mängida. Tänu Steam’i sisseehitatud keskkonnale on Tabletop Simulatori mängijatel võimalus ka oma enda ideid ellu viia ning neid teistel mängida lasta, või taasluua oma vanad lemmikud virtuaal keskkonnas.  


Selline evolutsioon on muidugi hea. Inimesed, kes varem ei saanud kaasa lüüa sportlikes tegevustes või käia lauamängu kohvikutes, saavad tänu selle meediumi arengule osa võtta nendest läbi arvutiekraani, saades ikka samalaadse elamuse. Lauamängude juurde tulles on oluline faktor kohalike lauamängu kommuunide suurus. Üsna raskeks võib muutuda mängijate leidmine kui sa elad kuskil väikelinnas või külas. Tänu veebile on aga ka sellistes kohtades elavatel inimestel paari hiireklõpsuga võimalik leida seltsimehed, kellega lauamänge mängides aega veeta.


Paljud organisatsioonid saavad ka kasu lõigata arvutimängudest, täpsemalt simulaatoritest. Näiteks kasutab lisaks paljudele teistele sõjavägedele ka Eesti kaitsevägi oma üksuste treenimisel  Arma 3 peale ehitatud VBS’i (Virtual Battle Simulator), mis aitab riigil väiksema raha eest efektiivsemat väljaõpet teostada.


Veebi tulek on ilmselgelt meelelahutusele ligipääsu korralikult kasvatanud, kuid see on alles algus. Ilmselt ei oska praegu keegi ettekujutadagi milline tulevik meid ees ootab ning kuhu tehnoloogia areng meid edasi viib. Järgmine loogiline samm muidugi oleks VR’i täieliku potentsiaali kasutamine, kuid see on juba teema mõneks teiseks postituseks


Comments

Popular posts from this blog

Copyleft, meie igapäevane sõber

NOPPEID IT AJALOOST

Mark Zuckerberg ja Sundar Pichai juhtidena