NOPPEID IT AJALOOST


Sõda kui teaduse sõber


Esimese postitusena otsustasin ma kirjutada natukene teise maailmasõja kõige tähtsamast arvutiteaduse arengust. 

Võib öelda, sõda on kõige parem motivaator innovatsiooniks ning sõjaolukord on üks aeg millal riiki tõeliselt huvitavad teaduslikud saavutused, sest ometigi üks suur saavutus teaduses võib muuta terve sõja käiku. Need saavutused kanduvad leiavad tihti oma tee ka inimeste argipäeva. Esimene maailmasõda tõi meile sellised innovatiivsed lahendused nagu käekellad, tõmmatavad lukud või isegi suveaeg. Kahjuks, siin kontekstis aga õnneks, ei olnud esimene maailma sõda ainus suur tapatalgu millepärast riigi ja teadlaste huvid kattusid. 

Aastad möödusid ning jõudis kätte oluline hetk meie ajaloost nii poliitilistele ideoloogiatele, kui ka arvutitele. Just teises maailmasõjas edu saavuatmiseks ehitati esimene digitaalne arvuti, mis valmis 1945. aastaks. Selle nimeks sai ENIAC ehk  “Electronic Numerical Integrator and Computer” oli USA sõjaväe projekt mille eesmärgiks oli lahendada kaugutule tellimiseks vajalikke võrrandeid. Valmimise ajaks oli küll sõda 3 kuud juba läbi olnud, kuid ajalikud arvutused, mis võtsid varasemalt aega ligi 12 tundi said ENIACi peal lahendatud vaid 30. sekundiga. Selle võime tõttu hakkas meedia ENIACi hellitavalt kutsuma ka "Suureks ajuks". 

Pole kahtlust, et ENIAC oli omaaja kohta suur saavutus arvutite valdkonnas ning tähtis eelkäija tänapäeva võrdlemisi kompaksetele arvutitele, kuid ei piirdu sellega. ENIAC'ist arendati välja MANIAC, mille nimi on igati sobilik kuna selle arvuti eesmärk oli aidata teadlasi vesinikpommi ehitamisel lahendades jällegi keerulisi võrrandeid. Vaadates millise arengu teine maailmasõda arvutimaailmas kaasa tõi võib ainult spekuleerida milliseid uuendusi paarkümmend miljonit surma tänapäeval võiksid meile tuua.


Allikad:
https://www.sciencephoto.com/media/1011656/view/maniac-i-vacuum-tube-computer-1952


https://whatis.techtarget.com/definition/ENIAC#:~:text=ENIAC%20(Electronic%20Numerical%20Integrator%20And,to%20calculate%20artillery%20firing%20tables., 


https://www.britannica.com/technology/ENIAC



Comments

Popular posts from this blog

Copyleft, meie igapäevane sõber

Mark Zuckerberg ja Sundar Pichai juhtidena