Mida identiteedivargusega peale hakata?

Identiteedivargus ning läbi selle inimeste petmine on üks vanemaid trikke mida kurjategijad kasutavad. Üks varasemaid juhtumeid ulatub 16. Sajandisse, kus Portugali kuningas Sebastian jäi Marokos toimunud lahingus kadunuks. Paljud Portugali kodanikud ei uskunud aga ei tahtnud uskunud, et ta on lahingus hukkunud. Kavalad petised kasutasid seda teadmist ära ning otsustasid ise kuningaks hakata. Muidugi võime me süüdistada siinkohal informatsiooni aeglast liikumist või selliste pettuste haruldust, kuid isegi praegu, 21. Sajandil, ligi 500 aastat peale seda sündmust langevad inimesed ikka igapäevaselt selliste pettuste ohvriks.


Australia pettuste statistika väitel on identiteedi vargusega seotud pettused kolmandal kohal millega on petetud ligi 20 000 inimest. Esimeselt kohalt võib leida õngitsemise mille lõksu on langenud ligi 40 000 inimest. Kõige rohkem langevad pettuste ohvriks inimesed oma kolmekümnendates. Seda ilmselt sellepärast, et noorematelt inimestelt pole just palju varastada ning nad on ka internetiga üles kasvanud ning pensionäride interneti kasutusoskus on piiratud ning nad on harjunud asju paberil tegema.


Olles teadlikud kes on kõige suuremad ohvrid, saab mõelda kuidas meie sihtrühma kaitsta ning teavitada erinevatest pettustest. Muidugi oleks lihtne öelda, et inimesi tuleks koolitada selles valdkonnas, kuid teades, et meie põhilised ohvrid on 30 aastased, siis peame arvesse võtma, et neil on ilmselt suhteliselt raske aega leida selliste koolituste jaoks. Muidugi võiks teha sotsiaalreklaami näiteks Twitteris või Facebookis. Isiklikult pakuksin ma välja idee saata inimestele tüüpilisi õngitsemiskirju e-posti ning kui nad kirjas olevat linki vajutavad, siis viib see nad lehele kus on õpetused kuidas mitte selliste pettuste ohvriks sattuda.


Kui rääkida tehnoloogiast, siis pole ma päris kindel kas meil oleks isegi võimalik võtta kasutusele mingi lahendus millega petiseid peatada, eriti õngitsemist. Võibolla oleks võimalik ehitada süsteem, kus sa laed arvutisse alla rakenduse mis annab sulle teate kui su IP’lt näiteks panga või näiteks PayPal’i lehte külastad. Idee selletaga oleks, et sul pole võimalik langeda võltsitud lehtede ohvriks. Siin tekib aga probleem, et mis siis teha kui sa kasutad sülearvutit ning liigud pidevalt ringi. Lisaks sellele on tänapäeva standardiks dünaamiline IP mis vahetub iga kahe nädala tagant. Nutitelefonidel aitab võltsitud lehtede vastu muidugi see, et igal finantsteenusel on oma rakendus, niiet see ei tohiks olla eriti suur ohuvektor.


Muidugi võib seda teemat arutada lõpmatuseni, implementeerida selle tulemusena saadud muudatused ning paari nädala pärast oleks võimalik jälle mõelda mis peale hakata, sest eelnevalt hea ideena tundunud lahendus on lahti muugitud. Andmeturve valdkond kohta võib öelda inglise keeles “A gift that keeps on giving”


Allikad:

https://www.scamwatch.gov.au/scam-statistics

https://bebusinessed.com/history/history-of-identity-theft-protection/

 

Comments

Popular posts from this blog

Copyleft, meie igapäevane sõber

NOPPEID IT AJALOOST

Mark Zuckerberg ja Sundar Pichai juhtidena