Väike läbikukkumine start-up'ile, suur õppetund tervele sektorile

 

Maailm oleks imeline, kui kõik millega me alustame saavutaks hiiglasliku edu. Kahjuks, aga nagu me kõik teame, ei ole see võimalik ning sageli tuleb leppida keskpärasusega või isegi läbikukkumisega...
Siin on paar sellist lugu:


Napster


Napster oli üks esimesi P2P failijagamis teenusid, asutatud 1999 mille eesmärgiks oli muuta muusika jagamine ning allalaadimine lihtsamaks. Mis tegi Napsteri eriliseks oli tema kasutajasõbralik GUI mis lubas ka suhteliselt IT-võõral inimeselt faile alla laadida. Probleem seisnes selles, et teatavasti on selline muusika jagamine aga illegaalne ning kuulsad artistid nagu Metallica, Madonna ning Dr. Dre kaebasid Napsteri kohtusse. Nii lõppeski 2001. aastal Napsteri teekond. 


WeWork


WeWork oli startup mis tahtis aidata väikestel ettevõtetel rentida kontoripindu, võti oli selles, et sa jagad oma kontoriruume ka teiste väikeettevõtetega. Nende lugu on tihedalt seotud ahnusega, mis kulmineerus kui nad proovisid börsile minna. SoftBank väitis, et selle ettevõtte väärtus oli 50 miljardit dollarit. Muidugi oli see nende huvides, olles ise investeerinud sellesse ettevõttesse peaaegu 11 miljardit. Teades, mis WeWork’i tegelik väärtus oli, otsustas, asutaja ning tegevjuht Adam Neumann ,oma osa SoftBank’ile maha müüa ja selle ettevõttega hüvasti jätta. Eksperdid spekuleerivad, et kui SoftBank poleks ettevõtte hinda nii kõrgeks ajanud ja andnud sellele konservatiivse 16 miljardilise väärtuse oleks sellest ettevõttest asja saanud.


Juicero


Juicero oli startup mida reklaamiti kui tuleviku mahlapressi. Idee oli hea, luua mahlapress mis pressib sulle värsket mahla jätmata maha suurt kogust jäätmeid mida peaks pärast koristama. Juicero oli välimuselt kena ning kasutas kartongist pakendeid värskendavate jookide pressimiseks. Paberil tundus see nagu geniaalne idee ning nad suutsid koguda 120 miljonit dollarit investoritelt. Doug Evans, kes võrdles ennast Steve Jobsiga, sai aga ebameeldiva üllatuse osaliseks kui internetti hakkasid ilmuma artiklid ja videod sellest kuidas inimesed käsitsi mahlapakke tühjaks pressisid, näidates kui ebavajalik 400 dollarine Juicero mahlapress on. 



Allikad:

https://www.cnbc.com/2019/10/22/wework-47-billion-valuation-softbank-fiction.html#:~:text=WeWork's%20%2447%20billion%20valuation%20was%20always%20a%20fiction%20created%20by%20SoftBank,-Published%20Tue%2C%20Oct

https://www.theguardian.com/technology/2017/sep/01/juicero-silicon-valley-shutting-down

https://www.theguardian.com/business/2019/dec/20/why-wework-went-wrong

https://www.theguardian.com/music/2013/feb/24/napster-music-free-file-sharing

https://www.theguardian.com/music/2019/may/31/napster-twenty-years-music-revolution

Comments

Popular posts from this blog

Copyleft, meie igapäevane sõber

NOPPEID IT AJALOOST

Mark Zuckerberg ja Sundar Pichai juhtidena